Programın açılış konuşmasında GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, Girişimci İş Adamları Vakfı'nın 1996'da kurulduğunu ve köklü bir vakıf olduğunu, Konya'da ise 8 yıldır faaliyet yürüttüğünü ve pek çok önemli işe imza attığını belirterek, "Boş durmuyoruz sürekli etkinlik yapıyoruz" dedi.
Ceylan, "Bir araya gelinen etkinliklerde hiçbir şey yapmasanız bile muhabbet esnasında onlarca tecrübeye kavuşursunuz, mesela ilk defa ihracat yapanlar ihracata dair sıkıntılarını birbirlerine sorarak aşıyor. Sivil toplum kuruluşları bu anlamda desteklenmesi, takip edilmesi, gidilip gelinmesi gereken kuruluşlardır. Hiç birimizin tek başına yapamayacağı şu programları; 10 kişi, 20 kişi, 30 kişi bir araya gelerek organize ediyorlar" şeklinde konuştu. "Biraz sonra başkanımız anlatacak, ben kısacık değinmek istiyorum" diyen Ceylan, Ahilik teşkilatının önemine vurgu yaparak, "Barışta da savaşta da sanayiciyi, üreticiyi, esnafı bir araya toplayıp onlarla birlikte ülkesinin menfaatine ne gerekiyorsa yapan sivil bir teşkilattır Ahilik" dedi.
Kısa adı KONESOB olan Konya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak konuşmasının başında öncelikle teşkilatıyla ilgili bilgi verdi. "Konya'da Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliğimiz bünyesinde 31 İlçe teşkilatı, 84 esnaf odası, 65 bin civarında üye ve 100 bine yakın da çalışanımız var. 415 meslek grubuna hitap ettiğimiz ve bizzat hizmet ettiğimiz kesim olan vatandaşlarımızla da her gün her sofrada bir arada olduğumuz bir teşkilatın mensuplarıyız" diyen Karabacak, Ahi Evran'ın 13. yüzyılda Alaaddin Keykubat'ın talimatlarıyla Konya'da Ahilik Teşkilatı'nı kurduğunu sözlerine ekledi.
Başkan Karabacak, "Ahi kardeş, Ahilik kardeşlik anlamına geliyor. Özü kardeşlik olan teşkilatın mensupları olan bizler de atalarımızdan almış olduğumuz bu bayrağı yine inşallah çocuklarımıza, gençlerimize devredeceğiz. Yapısı itibariyle her gün içinde bulunduğumuz; burada minibüsçü arkadaşlarımız var, servisçi arkadaşlarımız, sanayici arkadaşlarımız var. Hayata dair ne varsa aslında Ahilik teşkilatı 13. yüzyılda kuruluyor ve bir sancak altında da vatanı, milleti, bayrağı ve devleti için her daim cenke hazır olan bir teşkilatız.
Sancak duvarda asılı olduğunda bizler de Konya'nın esnaf ve sanatkarının hizmetkarıları olduk. Geçtiğimiz yıllarda çok farklı şeyler yaşadık ülke olarak. Geçmişten itibaren bakarsak daha neler gördük pandemiler de gördük kapanmalar da gördük. Kapanmaları yaşayan bizlerdik. Bu bağlamda aslında cenk ettik, ekonomik olarak. Ben şehit olduklarını düşündüğüm her bir esnafımıza, sanatkar vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum. Ahilik aslında edeptir, Ahi Arapça bilenler için şöyle ifade etmek gerekiyor eline, beline hakim olmaktır. Aslında Ahilik kavramı budur. O kadar güvenli insanlarsınız ki anahtarı veya çocukları size emanet edebilir" diye konuştu.
Karabacak, "Eğer çocuklarımız bu teşkilatın mensubu olmazlar ise gelecekte usta bulamayacağız. Usta bulamadığımız zaman da ara eleman veya aranan eleman tarzında yurt dışı menşeli elemanlara ihtiyaç duyduğumuz aşikardır. Bizim çocuklarımız işsiz bizim çocuklarımız mesleksiz, KPSS duvarının önünde kalmış ama diğer taraftan da ihtiyaçlarımızı başka milletlerden insanların gelip orada maalesef sanayileşerek, bizimle ilgili çok büyük sıkıntıların olacağını düşündüğümüz sistem söz konusu. Bizler de bu manada özellikle ilkokul 8. sınıf çocuklarına ziyaretlerde bulunuyoruz oda başkanlarımızla. Tüm ilçelerimizde teşkilat mensuplarımızla okullarımızı geziyoruz ve çocuklarımızla konuşarak onların niyetlerini öğrenmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Tüm hakları saklıdır. © 2024